"Ik ben gemotiveerd om mensen te helpen en hen een aangename vakantie te geven."

foto-iv.png

Eerder dit jaar gingen Sabine Thieren (25) en Magda Vranckx (57) mee als vrijwillige arts en verpleegkundige naar Leysin in Zwitserland. Daar stonden ze paraat om kinderen tijdens hun sneeuwklassen medisch bij te staan. 

Hoe lang gaan jullie al mee met Intersoc?

Magda: "Ik ga al sinds 1984 mee. Mijn eerste werkvakantie was tijdens een Family-periode in Leysin. Ik was jong en wat onzeker over wat er mij te wachten stond, maar het overige personeel ving mij goed op. Ik ga nog steeds mee omdat ik de microbe te pakken heb. De bergen trekken mij aan, maar ook het werk zelf blijft aangenaam. Ik ben gemotiveerd om mensen te helpen en hen een aangename vakantie te geven. Ondanks het feit dat ik op vrijwillige basis meewerk, wil ik mijn werk goed doen. Ook de samenwerking met de mensen rondom mij, zoals de arts en de directie, is aangenaam. Ik kan die microbe moeilijk uitleggen."

Sabine: "Dit is mijn zesde keer als Intersoc-vrijwilliger, maar de eerste keer als arts. Toen ik pas afgestudeerd was van het middelbaar en drie maanden vakantie had voor ik aan mijn hogere studies begon, las ik een oproep in Visie voor vrijwilligers. Ik heb toen last minute beslist om mee  te gaan naar La Garde-Freinet (Frankrijk, nvdr). De voorbije jaren werkte ik mee in het restaurant of aan de bar."

Wat doe je als arts of verpleegkundige bij Intersoc?

Sabine: "We hebben twee consultaties per dag: een uur ’s ochtends en een uur ’s avonds. Die consultaties zijn zoals bij een huisarts. Zowel vakantiegasten als personeelsleden komen langs met infecties, orthopedische problemen door een val tijdens het skiën, chronische aandoeningen enzovoort. We bespreken ook met de leerkrachten of een ziek kind kan gaan skiën of kan deelnemen aan binnenactiviteiten. Als een leerling in bed moet blijven, dan gaan we zowel in de voor- als namiddag langs voor een onderzoek. Tussen de consultaties door hebben we permanentie. Dat is 24 uur op 24. Wij hebben die permanenties onderling verdeeld."

Magda: "Als verpleegkundige doe ik onder andere aan wondzorg, geef ik inspuitingen en medicatie. Dat gebeurt in samenspraak met de dokter."

Sabine: "Aangezien er ook veel administratie bij de functie van arts komt kijken, kon ik daar al aan beginnen terwijl Magda aan wondzorg deed." 

Magda: "Als er geen arts in het hotel is dan doe je als verpleegkundige waarvoor je bevoegd bent. Bij twijfel kan je terecht bij de arts in het dorp. De administratie is dan wel jouw verantwoordelijkheid."

Hoe is het om als arts of verpleegkundige in een Intersoc-hotel te werken?

Sabine: "Op bepaalde vlakken komt het overeen met een huisartsenpraktijk in België, maar je zit toch in een uniek situatie. Ten eerste omdat je in hetzelfde gebouw als je patiënten verblijft waardoor je veel korter op de bal kan spelen. Ten tweede omdat je geen voorgeschiedenis van de patiënten hebt. Daarom is het contact met de leerkrachten belangrijk omdat zij hun leerlingen beter kennen."

Wat maakt dat jullie in jullie vrije tijd als arts of verpleegkundige bij Intersoc willen werken?

Sabine: "Het sociale aspect vind ik heel positief. Dat is ook de reden waarom ik dit als job in het dagdagelijkse leven doe. Ik heb geneeskunde gekozen om mensen te helpen. Het feit dat het op vrijwillige basis is, vind ik ook positief." 

Magda: "Als vrijwilliger kies je ervoor om mee te werken. Je hoeft daar weinig voor terug te hebben gewoon omdat je het heel graag doet. Je voelt je ook relaxter, want je kan meer je tijd nemen om je werk goed te doen." 

Sabina: "Het voelt ook meer als vakantie dan wanneer het een betaalde job is. Die vakantiesfeer geldt voor alle vrijwilligers. Er heerst een heel toffe sfeer tussen de vrijwilligers en je leert nieuwe mensen kennen. Ik heb er al een aantal heel goede vrienden aan overgehouden. Ook het contact met de kinderen tijdens de sneeuwklassen geeft voldoening. Ik ga steeds met een zeer goed gevoel naar huis."

Magda: "Als je de kinderen in de gang tegenkomt en je ziet dat ze gelukkig zijn of ze komen dag zeggen, doet dat plezier."