“Kinderen op een leuke en plezierige manier leren skiën geeft mij voldoening.”

20200213-101615.jpg

Dirk De Swert (58) is al meer dan tien jaar een trouwe Intersoc-vrijwilliger. Hij groeide door van skimonitor tot skichef. In ons hotel in Flims vertelde hij ons over zijn passie voor het skiën en het lesgeven.

Hoe lang werk je al mee als skichef?

Dirk: "Dit is mijn derde seizoen, maar daarvoor ging ik al tien jaar mee als skimonitor."

Wat houdt de taak van een skichef in?

Dirk: "Eens je weet waar en wanneer je skichef gaat zijn, begin je met het samenstellen van je ploeg. De grootte van de ploeg hangt af van het aantal vakantiegasten dat ingeschreven is. Als het bijna zover is, bereid je je team voor zodat ze weten wat hen te wachten staat. Dat kan bijvoorbeeld door een vergadering te organiseren, maar evengoed door de nodige informatie door te sturen. Eens je ter plaatse bent, is het je taak om je team te begeleiden zowel op als naast de skipiste."

Is het belangrijk dat je als skichef het skigebied al kent?

Dirk: "Dat is toch wel leuk, ja. De voorbije twee jaren was ik skichef in een skigebied dat ik al kende als skimonitor. In Flims had ik nog niet als skichef gewerkt, maar ik ben hier in januari twee dagen geweest waardoor ik toch al een beetje wist hoe het hier werkte. Op de dag van aankomst van deze vakantieperiode heb ik dan samen met het skiteam en de Zwitserse skischool het gebied verder verkend."

foto-dirk.jpg

Wat doe je nog op de dag van aankomst?

Dirk: "Ik zorg ervoor dat vakantiegasten hun kinderen komen inschrijven voor de skilessen en dat ik te weten kom wat de kinderen al kennen. Op basis daarvan verdeel ik de lesgroepen. Verder zorg ik ervoor dat mijn team de nodige informatie heeft om het skimateriaal onder de vakantiegasten te kunnen verdelen. 's Avonds is er nog een vergadering met het team om te bespreken hoe de skigroepjes kunnen ingedeeld worden. Die informatie hang ik dan uit en deel ik ook mee tijdens het infomoment voor de vakantiegasten."

Je werkt mee als skichef tijdens Oekkie-vakanties, dus de kinderen die skiles volgen zijn allemaal jonger dan zes jaar. Is dat leuk?

Dirk: "Het is leuk omdat je de kinderen ziet evolueren. Ook als skimonitor was het al mijn doel om op het einde van een vakantie te kunnen zeggen 'zie eens wat we met de kinderen bereikt hebben'. Dat je hen op een leuke en plezierige manier het skiën kunt bijbrengen, dat zorgt voor voldoening op het einde van de week."

Is het als skichef belangrijk dat je zelf goed kan skiën? Want uiteindelijk sta je zelf niet zoveel op de latten in deze functie.

Dirk: "Dat is toch wel belangrijk omdat je moet weten hoe de ski- en sneeuwmonitoren correct les moeten geven. Je kan hen dan ook helpen door het voor te doen. Daarom is het belangrijk dat je minstens een diploma als ski-initiator hebt."

20200213-100126.jpg

Heb je als skichef de tijd om tussendoor op de latten te staan?

Dirk: "Nee, dat gaat niet. Ik ben vandaag bijvoorbeeld wel met een lesgroepje gaan skiën, maar enkel op onze vrije dag kunnen wij eens voor ons plezier de piste op."

Dus skichef worden met het idee dat je heel de dag op de latten staat, is geen goed idee?

Dirk: "Nee, als dat je doel is, kan je er beter niet aan beginnen."

Tot slot, welke drie kwaliteiten heeft een skichef volgens jou nodig?

Dirk: "Sociaal en hulpvaardig  zijn, en graag met mensen werken."