"Op onze vrije dag maken we een lunchpakket en zijn we heel de dag weg."

20200214-110228.jpg

Hilde (62) en Lieve (66) Vercruysse zijn twee zussen die al een aantal jaar vrijwilliger zijn bij Intersoc. Tijdens hun werkvakanties brengen ze zowel hun werkuren als hun vrije tijd samen door.

Hilde en Lieve, hoe hebben jullie Intersoc leren kennen?

Hilde Vercruysse: "We kennen Intersoc al van toen we meegingen op sneeuwklassen met de 14- en 17-jarigen. We zijn ook een aantal keer met onze ouders op vakantie met Intersoc gegaan. Drie jaar geleden ben ik op pensioen gegaan en toen heb ik voor het eerst als vrijwilliger meegewerkt."

Lieve Vercruysse: "Ik ben al zes jaar op pensioen en ik ben de eerste keer meegekomen op aanraden van een andere vrijwilligster. Zij heeft de aanzet gegeven om het eens te proberen."

Hoe komt het dat jullie blijven meegaan als vrijwilliger?

Hilde Vercruysse: "Omdat het ons de kans geeft om in de bergen te zijn, wat we heel aangenaam vinden. We gaan twee keer per jaar mee: één keer in de zomer en één keer in de winter. Dat is voor ons voldoende omdat we hierbuiten ook nog een actief leven hebben."

Lieve Vercruysse: "Vooral de aantrekkingskracht van de bergen speelt een rol, maar ook de periode waarin we meegaan. In februari kan je bijvoorbeeld al wat ontsnappen aan de Belgische winter, want in Zwitserland is er dan al wat meer zon."

Hoe valt het mee om als zussen samen te werken?

Lieve Vercruysse: "Dat valt goed mee, we kiezen ook altijd dezelfde job als restaurantmedewerker."

Hilde Vercruysse: "Ik vind het leuk om samen met iemand op werkvakantie te gaan. Ik zou ook wel alleen durven gaan,  maar wij zijn grote stappers en als we onze vrije dag samen hebben, dan maken we een lunchpakket en zijn we heel de dag weg."

lieve-vercruysse.jpg

Zouden jullie anderen aanraden om met ons mee te gaan als vrijwilliger?

Lieve Vercruysse: "We hebben nog wel vrienden die zeggen dat ze het wel zouden willen doen. Onze andere zus niet. Die zegt dat we zot zijn om te komen werken (lacht). Maar het is wel zo: als je wil meegaan op werkvakantie, dan moet je zin hebben om te werken. Wij vinden dat niet erg. Wij doen ons werk en tussendoor ontspannen we ons en gaan we stappen. Maar het valt niet te onderschatten."

Hilde Vercruysse: "Wij proberen alles uit onze werkvakantie te halen. Na onze shifts doen we andere kledij aan en we zijn weg."

Met welke drie woorden zouden jullie een werkvakantie omschrijven?

Lieve Vercruysse: "Leuk, voor herhaling vatbaar, ..."

Hilde Vercruysse: "Je hebt er nog maar twee hé, maar het is inderdaad leuk. Wij komen uit een heel andere sector, we zijn namelijk allebei verpleegkundige geweest. Maar door nu iets totaal iets anders te doen, leer je ook heel veel bij."

Is het werk ontspannender doordat jullie iets anders doen dan jullie in jullie job deden?

Hilde Vercruysse: "Het is eens aangenaam om werk te doen waar je niet al te veel bij moet nadenken. In onze job hebben we namelijk veel met ons hoofd gewerkt en daar bovenop kwamen we in contact met mensen met problemen. Hier werken we met mensen die op vakantie zijn en dat is leuk. En we kunnen ons ook eens laten leiden. Het is leuk om eens een stapje terug te kunnen nemen en niet de leiding te moeten nemen.  Dat vind ik deugddoend."