In 2022 zal het mijn vierde seizoen zijn, maar daarvoor ging ik al tien jaar mee als skimonitor.
Eens je weet waar en wanneer je skichef gaat zijn, begin je met het samenstellen van je ploeg. De grootte van de ploeg hangt af van het aantal vakantiegasten dat ingeschreven is. Als het bijna zover is, bereid je je team voor zodat ze weten wat hen te wachten staat. Dat kan bijvoorbeeld door een vergadering te organiseren, maar evengoed door de nodige informatie door te sturen. Wanneer je ter plaatse bent, is het je taak om je team te begeleiden zowel op als naast de skipiste.
Ik zorg ervoor dat vakantiegasten hun kinderen komen inschrijven voor de skilessen en dat ik te weten kom welke ervaring de kinderen al hebben. Op basis daarvan verdeel ik de groepen. Verder zorg ik ervoor dat mijn team de nodige informatie heeft om het skimateriaal onder de vakantiegasten te kunnen verdelen. ‘s Avonds is er nog een vergadering met het team om te bespreken hoe de skigroepjes kunnen ingedeeld worden. Die informatie hang ik dan uit en deel ik ook mee tijdens het infomoment voor de vakantiegasten.
Het is leuk omdat je de kinderen ziet evolueren. Ook als skimonitor was het al mijn doel om op het einde van een vakantie te
kunnen zeggen “zie eens wat we met de kinderen bereikt hebben”. Dat je hen op een leuke en plezierige manier het skiën kunt bijbrengen, dat zorgt voor voldoening op het einde van de week.
Nee, dat gaat niet. Ik ben vandaag bijvoorbeeld wel met een lesgroepje gaan skiën, maar enkel op onze vrije dag kunnen wij eens voor ons plezier de piste opgaan. Je moet dus zeker geen skichef worden in de hoop dat je er verschillende dagen alleen op uit kan trekken in de sneeuw.
Dat is toch wel belangrijk omdat je moet weten hoe de ski- en sneeuwmonitoren correct les moeten geven. Je kan hen dan ook helpen door het voor te doen. Daarom is het belangrijk dat je minstens een diploma als ski-initiator hebt.
Sociaal, hulpvaardig en graag met mensen werken.