"Ik was er bij toen Hotel Fabiola officieel geopend werd."

hotel-fabiola-groot.jpg

Hotel Fabiola bestaat dit jaar 50 jaar. Vrijwilligster Bieke Ramael (71) was er bij toen het hotel officieel geopend werd door koningin Fabiola. Bieke is momenteel als vrijwilliger in Leysin waar ze de feestelijkheden rond het jubileum kan meemaken. Voor haar vertrek maakte ze graag de tijd om terug te blikken op de voorbije 50 jaar bij Intersoc.

Hotel Chamossaire

“In 1965 was de ziekenkas op zoek naar weduwen om in het buitenland te gaan werken. Zo zijn mijn moeder en ik bij Intersoc terecht gekomen. Ik was 18 jaar en ik heb toen 2 maanden als jobstudent in Hotel Chamossaire in Leysin gewerkt.” Later dat jaar kreeg ze een vast contract als afwasser bij Intersoc aangeboden. 

bieke-ramael-1967.png

Stuk beton

In 1966 ging Bieke aan de slag in Hotel Fabiola. “Het hotel was nog niet officieel geopend, maar er waren al vakantiegasten. Ik werkte er toen in het restaurant.” De architectuur van hotel Fabiola wist maar weinig mensen te bekoren. “Dat was een hele brute blok. Een stuk beton. Iedereen zei dat ook: ‘Zie dat stuk beton daar staan.’ Je zag allemaal chalets en daar stond het hotel achter. Ik vond dat modern, in België zag je dat toen ook al, maar die Zwitsers vonden het maar niets.”

Bieke kijkt met goede herinneringen terug op de dag van de officiële opening. “Die ochtend kwamen koningin Fabiola en andere genodigden aan. Er waren onder andere hoteldirecteurs en personeelsleden van in Brussel aanwezig. De vakantiegasten en een deel van het personeel stonden de koningin buiten op te wachten. Na een rondleiding door het hotel, heeft de koningin met een aantal personeelsleden gesproken. Ik heb niet met haar gesproken, maar ik vond het hoe dan ook fantastisch dat zij er was.”

Rummikub spelen

’s Avonds vond er een feestmaaltijd plaats. “Het was een hectische dag. Er waren 700 gasten aanwezig. Er is een koksschool uit Sion overgekomen om de gasten te bedienen. De sfeer zat goed, maar ik heb niet veel van de festiviteiten kunnen zien. Heel het restaurant zat vol en het moest vooruit gaan. We waren vooral gefocust op het werk, maar ik ben nog altijd blij dat ik erbij was.”

Na de geboorte van haar dochter in 1970 stopte Bieke met werken bij Intersoc. Sinds een aantal jaren gaat ze mee als vrijwilligster. Hoe komt het dat Bieke nog steeds actief is bij Intersoc? “Ik doe het graag, ik werk graag, de sfeer is leuk. Anders zit ik thuis heel de dag alleen en nu ben ik onder het volk. Na het werk zitten de vrijwilligers samen om te babbelen of om Rummikub te spelen. Of we gaan wandelen. We maken samen plezier.

De voorbije jaren is Bieke meermaals naar Leysin gegaan. “Sommigen vragen me waarom ik nu weer naar daar ga. Dan antwoord ik dat het er nooit hetzelfde is. Als je buitenkomt zie je telkens iets anders."

bieke-50-jaar-later.jpg

Werk met plezier

Tot slot wilt Bieke nog advies geven aan nieuwe vrijwilligers: “Doe je werk met plezier. Als je het tegen je zin doet, ga je je niet thuis voelen. Je moet ook positief blijven. Er kan altijd iets tegenvallen, maar denk dan aan de zaken die wel meevallen.”