Heilig Graf Turnhout trok op buitenlandse stage naar Wengen

57251130-10219981628237322-1281613911799365632-o.jpg

Van 15 tot en met 24 februari deed het zesde jaar organisatiehulp van Heilig Graf Turnhout haar buitenlandse stage in Wengen, Zwitserland. De leerlingen deden er ervaring op in het restaurant, het onderhoud, de schoonmaak en achter de bar. In dit eerlijke verslag lees je hoe ze hun stage ervaren hebben.

"Wij zijn klas 6OH1 van het Heilig Graf uit Turnhout. Wij volgen de richting organisatiehulp. Dit is een heel brede richting. We krijgen veel kansen om verschillende dingen te leren, dus op stage naar Wengen gaan was voor ons een heel grote kans om iets bij te leren. En dat is ook zeker wat we hebben gedaan. Het was een heel leerrijke periode. We kregen vrij de keuze welke functie we in het hotel graag zouden willen doen. De functies waaruit we konden kiezen, leunen aan bij onze studierichting. We konden kiezen uit de functies restaurantmedewerkergroentekuiserallround keukenhulpschoonmakermedewerker personeelsrestaurant of barmedewerker."

Onze reis richting Zwitserland was heel zwaar. We gingen eerst ’s avonds met de trein naar Brussel, daarna stapten we over op de bus en begon de reis… Slapen was heel moeilijk in de bus en dan snurkte er ook nog iemand… Eens veilig aangekomen in Lauterbrunnen, stapten we heel vroeg in de ochtend over van de bus naar de bergtrein richting Wengen. Daar werden onze koffers meegenomen naar het hotel en gingen we te voet richting hotel. We waren we zo verbaasd van het mooie uitzicht dat we even waren vergeten dat we stage moesten doen."

"In het hotel woonden we een algemene vergadering met de directeur bij. We werden opgedeeld per dienst en iedereen ging met zijn of haar chef mee. We kregen meer uitleg over de functie en de werkplek. We leerden ook de collega’s kennen waarmee we de rest van de periode zouden samenwerken. Het klikte meteen."

"We hebben door onze buitenlandse stage echt geleerd om  door te zetten."

"De eerste werkdag hadden we geen idee wat we moesten doen, er kwam zo veel op ons af. De volgende dag stonden we met een beetje tegenzin op omdat we dachten dat het weer dezelfde chaos van de wisseldag ging zijn. Maar toen onze functie toegelicht werd, ging alles veel vlotter. Na een paar uurtjes begonnen we het werk al leuk te vinden en kregen we meer en meer zin om door te werken. Dat was ook te danken aan de leuke collega’s en onze chef. De taken die we moesten doen waren duidelijk. In de ochtend de kamers onderhouden van de gasten, bedden opdekken, tapijten stofzuigen, spiegels opblinken, de toiletten schoonmaken, eventueel vuile handdoeken verversen en natuurlijk ook de bedden schoonmaken als ze vies waren."

"De eerste keer dat we klaar waren met werken gingen we slaap inhalen. We hadden verwacht dat we elke keer zouden slapen als we klaar waren met werken. Maar de natuur in Wengen is veel te mooi en uiteindelijk gingen we er op uit met de anderen en hadden we een goede tijd. We zijn in onze vrije tijd vaak gaan skiën of sleeën. We hebben echt geleerd om door te zetten tijdens de buitenlandse stage, ook al heb je het moeilijk. Je moet er voor blijven gaan. Het was echt heel fijn om samen met Intersoc te werken, een hele leuke ervaring."

Schoonmakers Wodan, Lucas en Liesl

"We zijn met een bang hartje vertrokken, maar uiteindelijk wilden we niet meer terug naar huis!"

"Het voordeel van een buitenlandse stage is dat je eigenlijk ook een beetje op vakantie bent. In je vrije tijd kan je nog iets leuks gaan doen op de plek waar je bent en nieuwe dingen ontdekken. We zijn toch wel met een bang hartje vertrokken - sommigen hadden er zelfs geen zin in - maar uiteindelijk wilden we niet meer terug naar huis! Ik had bardienst gekozen. De stage is goed verlopen. Ik ben goed opgevangen door de verantwoordelijken en het was fijn samenwerken, ook met de andere collega’s."

Barmedewerker Nina

barmedewerker.jpg

"We konden beleven hoe het was om in een ander land te werken."

"Ik werkte in het personeelsrestaurant en het was een leuke job om uit te oefenen. Deze stage was een groot verschil met onze binnenlandse stages. Hier konden we beleven hoe het was om in een ander land te werken. We kregen de kans om zelfstandig te werken als het goed ging. Het was altijd goed weer en de zon scheen bijna elke dag."

"Op de eerste dag van de stage wist ik niet direct wat er van mij verwacht werd, dus heb ik goed geluisterd naar de chef en toegekeken hoe de collega’s het deden. Het verdere verloop van de stage ging heel goed. Het was leuk om in het buitenland te werken. Ik zou het nog wel eens een keer willen doen, maar niet voor een volledig seizoen. In mijn vrije tijd ben ik gaan sleeën en ook dat was heel leuk!"

Medewerker personeelsrestaurant Domelzo

"Het moment dat ik nooit meer ga vergeten, is dat ik van een grote berg ben geskied, terwijl ik in het begin helemaal niet zo goed kon skiën."

"Van een leerrijke en avontuurlijke stage gesproken… Het was een goede ervaring, beter dan we hadden gedacht. We kregen niet alleen de kans om ervaring op te doen in een hotel, maar ook in een enorm mooie streek in het buitenland.  Wij trokken naar het super mooie Wengen in Zwitserland. Echt een aanrader!"

"De bus- en treinritten vonden we niet zo heel leuk, maar uiteindelijk ben je met heel je klas en kan je het leuk maken. De start van de stage was best snel. We kwamen aan en moesten al direct beginnen met werken. Dat was zwaar, maar de rest van de periode is goed verlopen. We stonden met drie klasgenoten en onze leerkracht in het restaurant van Hotel Palace. Het was hard werken, maar enorm leuk. Samen met je klasgenoten stage doen maakt het des te leuker! En na afloop kregen we een goede evaluatie."

"Ook de collega’s waren super aangenaam en fijn om mee te werken. Ook hadden we buiten onze shiften voldoende vrije tijd. Aangezien we in de winter zijn gegaan, lag er veel sneeuw. We zaten in een skigebied, dit was dus ideaal om te gaan sleeën en skiën. Het moment dat ik nooit meer ga vergeten, is dat ik van een grote berg ben geskied, terwijl ik in het begin helemaal niet zo goed kon skiën."

Restaurantmedewerkers Marthe – Lisse – Zoë

stageschool-wengen.jpg